Ykköskoti Visamäki

Palveluasumista mielenterveyskuntoutujille

Toimintga siirtynyt Ykköskoti Tulimäkeen 8.6.2020 alkaen >> Ykköskoti Tulimäki 

Asuminen meillä

Ykköskoti Visamäen asukkaat ovat mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, joilla on pitkäkestoisen tai pysyväisluonteisen tuen ja avun tarve. Palvelemme asukkaita, joilla on kognitiivisia ongelmia (muisti, keskittymiskyky, arjen toiminnat), ja joilla on merkittäviä haasteita arjessa selviytymisessä. Visamäki tarjoaa kuntoutujille kodin, jossa on mahdollisuus elää hyvää, heidän itsensä näköistä ja turvallista elämää sekä osallistua yhteisiin toimintoihin omien voimavarojen ja kykyjen mukaan. Toimintamme on tavoitteellista ja kuntouttavaa kodikkaassa ympäristössä. Ohjaajat ovat paikalla klo 7-21 välisenä aikana, yöaikaan palvelee tarvittaessa päivystyspuhelin. Asukkaiden turvallisuutta varmistaa yöaikaan piirivartiointi.

Kuntouttava palveluasuminen

Ykköskoti Visamäen palveluasumisen tavoitteena on turvata kuntoutujille mahdollisimman hyvä elämänlaatu sekä tukea saavuttamaan paras mahdollinen itsenäisyyden ja omatoimisuuden aste. Ykköskoti Visamäessä järjestetään monipuolisesti aktivoivaa tekemistä asukkaiden toiveiden, kiinnostusten kohteiden, yksilöllisten tarpeiden ja toimintakyvyn mukaan. Toiminnan perusajatuksena on yhteisökuntoutus ja yhdessä tekeminen. Henkilökunta on koulutettu yhteisöhoidon osaajiksi. Asukkaat osallistuvat yhteisiä asioita koskevaan päätöksentekoon ja tukevat toisiaan vertaisina kuntoutumisessa, jonka tavoitteena on lisätä kuntoutujien aktiivisuutta omassa elämässään. Sosiaalinen kuntoutus on osa palvelun sisältöä. Sosiaalinen kuntoutus koostuu työ-, päivä-, ryhmä- ja virkistystoiminnasta sekä arjen juhlista ja toiminnoista.

Työ- ja päivätoiminta

Työtoimintaa on viitenä päivänä viikossa Visamäen työkeskuksella, joka sijaitsee noin 2 kilometrin päässä kodilta. Matkan voi taittaa kävellen, pyöräillen tai talon järjestämällä autokyydillä. Työtoiminta on monipuolista ja vaihtelevaa alihankintatyötä aidossa oikeassa työympäristössä. Työtoiminta sisältyy osaksi palvelukodin toiminnallista arkea, mutta siellä voi käydä työskentelemässä myös omassa kodissa asuvat kuntoutujat. Lue lisää työtoiminnasta >>

Kodilla järjestetään monipuolista ryhmätoimintaa kaikkina päivinä. Viikko-ohjelmaamme sisältyy liikuntaa, kognitiivisten- sekä kädentaitojen harjoittamista, musiikki- ja ruokaryhmiä. Ryhmätoiminta tarjoaa monipuolisia ja mielekkäitä toimintavaihtoehtoja ja toiminnan tavoitteena on asukkaiden elämänlaadun ja toimintakyvyn parantaminen.

Toiminta

Ykköskoti Visamäen kanssa samassa pihapiirissä sijaitsee Ykköskoti Vanajanharju, joka palvelee mielenterveyskuntoutujia, joilla on itsenäisempään elämään tähtäävän kuntoutuksen tarve. Yksikkömme muodostavat yhdessä monipuolisen palvelukokonaisuuden, johon palveluasuisen lisäksi sisältyy tuettua asumista sekä työtoimintaa. Kodit muodostavat palvelukokonaisuuden, jossa kuntoutuja voi tuen tarpeen muuttuessa saada aina tarvitsemansa tuen. Ykköskoti Visamäen kuntoutujien käytössä on Ykköskoti Vanajanharjussa sijaitseva kuntosali sekä monitoimitila.

Kodit ja yhteistilat

Ykköskoti Visamäessä on 37 palveluasumispaikkaa. Mahdollistamme asukkaillemme kodikkaan ja viihtyisän yhteisöllisen ympäristön kuntoutumiseen. Asunnot ovat 1-3 henkilön parvekkeellisia huoneistoja. Jokaisella asukkaalla on oma huone, jonka voi kalustaa haluamallaan tavalla. Vaihtoehtoisesti asunnon voi saada kalustettuna. Huoneistoissa on yhteiset wc- ja suihkutilat sekä keittiö. Talossa on asukkaiden yhteiskäytössä olevia harraste- ja oleskelutiloja sekä sauna- ja pyykkihuoltotila. Ykköskoti Vanajanharjun kuntosali sekä monitoimitila ovat myös kuntoutujien vapaassa käytössä. Ykköskoti Visamäessä on oma valmistuskeittiö sekä kodikas ruokailutila, jossa tarjoillaan maittavia yksikössä valmistettuja aterioita. Ykköskoti Visamäessä on hissi, joten kotimme kaikki tilat ovat esteettömät.

Kodin ympäristö

Kotimme sijaitsee kerrostalossa Hämeenlinnan Katuman asutusalueella luonnonläheisessä ympäristössä, järven läheisyydessä. Pihapiiri rajoittuu metsään, jossa hyvät ulkoilu- ja retkeilymaastot. Kodin läheisyydessä on elintarvikekioski, muut palvelut (posti, pankkiautomaatti ja apteekki) löytyvät pienen kävelymatkan päästä Hätilän kaupunginosasta. Hämeenlinnan keskustaan on helppo matkustaa bussilla, joka kulkee talon edessä olevalta pysäkiltä 3 kertaa tunnissa. Talon puolesta on myös mahdollista osallistua kauppakyyteihin ja asiointiryhmiin.

Henkilöstö

Kodissa asukkaiden ohjaukseen osallistuu moniammatillinen, koulutettu henkilöstö, jolla on ammattitaitoa haastavien asukkaiden ohjaamisesta ja tukemisesta. Koko henkilökuntamme on osallistunut yhteisökuntoutuksen kolmivuotiseen koulutukseen. Päivitämme ja ylläpidämme henkilöstömme osaamista säännöllisillä täydennyskoulutuksilla. Yksiköstä löytyy myös päihdeosaamista sekä kokemusta oikeuspsykiatristen asukkaiden kuntoutukseen liittyen.Jos asukkailla on päihteiden käyttöön liittyviä haasteita, teemme tiivistä yhteistyötä verkostoitumalla kuntien päihdepalveluiden kanssa.

Henkilökunnallamme on Avekki-, EA-, turvakortti- ja alkusammutuskoulutus. Työntekijöiltä vaaditaan näyttö hygieniaosaamisesta sekä hyväksytysti suoritettu LOVE (lääkehoidon osaamisen)- koulutus.

Meille asukkaaksi

Ykköskoti Visamäkeen voi tulla asukkaaksi eri kunnista ja kaupungeista puitesopimuksella tai maksusitoumuksella, sopimalla asiasta oman paikkakunnan sosiaalityöntekijän kanssa. Asukas on oikeutettu Kelan etuuksiin kuten hoito- ja asumistukeen.

Tulo-ohjeet

Ykköskoti Visamäki sijaitsee Katuman kaupunginosassa noin 5 kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta. Hämeenlinnaan on hyvät liikenneyhteydet myös pääkaupunkiseudulta.
 • Yksikön johtaja
  Jaana Kukko
  p. 040 625 7097

   jaana.kukko@mehilainen.fi

 • Yhteystiedot:
  Tiimivastaava
  Kirsti Pitkänen
  p. 050 354 8040

  p. 020 7544 450
  faksi 020 7544 441

  opiskelijoiden harjoittelupaikkatiedustelut:
  visamaki@mehilainen.fi
  p. 020 754 4450

  Työtoiminta
  Visamäen työkeskus
  Puusepänkatu 5
  13110 Hämeenlinna

  p. 020 7544 460
  faksi 020 7544 461
 • Osoite:
  Mansikkapolku 3
  13250 Hämeenlinna
 • Ykköskoti Visamäki

  • Ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta

  • Kuntouttavaa palveluasumista

  • Tuettua asumista

  • Työtoimintaa Visamäen työkeskuksessa

  • Hyvät kulkuyhteydet

  • Esteettömät tilat

  • Oma sauna

  • Toiminnallinen arki

 • Yhteydenotto

  Ensisijainen yhteydenottotapa:
  Huomioithan, että yhteydenottolomake ei ole tarkoitettu arkaluontoisten terveys- ja sosiaalitietojen käsittelyyn.