Ykköskoti Pihkala

Kuntouttavaa palveluasumista ja työtoimintaa Hyvinkään keskustassa

Asuminen meillä

Pihkala tarjoaa kuntouttavaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Pienessä kodinomaisessa yksikössämme asutaan tiiviisti toinen toistaan auttaen turvallisessa ympäristössä. Asukkaillamme on mahdollisuus kuntoutua palveluasumisesta itsenäiseen asumiseen. Siirtymävaiheessa henkilökunta voi tarvittaessa tehdä tukikäyntejä kuntoutujan luokse. Asumispalvelun jälkeen meillä on mahdollista jatkaa kuntoutumista työsalikuntoutujana. Työtoimintaa järjestetään myös avopalveluna muualla asuville kuntoutujille. Kuntoutujat voivat edetä työtoiminnasta työkokeiluun ja mahdollisesti palkattuun työhön. Keskeisen sijainnin ansiosta asukkailla on mahdollista ammattiopintojen suorittamiseen Uudellamaalla Pihkalasta käsin.

Toiminta

Yhteisökuntoutuksen periaatteiden mukaisesti asukkaamme osallistuvat kodin päätöksentekoon ja kantavat jokainen osaltaan vastuun arjen sujuvuudesta. Kuntoutuksemme lähtökohta on yksilöllinen tuki niillä toimintakyvyn ja elämän osa-alueilla missä kuntoutuja tarvitsee tukea ja vahvistaa asukkaiden osaamista sekä arjen hallintaa. Jokaiselle asukkaalle nimetään omaohjaaja, jonka kanssa he esimerkiksi viettävät viikoittaisen omatuokion asukkaan toiveista lähtien. Laadimme jokaiselle asukkaallemme yksilöllisen kuntoutussuunnitelman ja sen edistymistä arvioidaan säännöllisesti.

Osana sosiaalista kuntoutusta asukkaat osallistuvat kotivuoron hoitamiseen opetellen arjen hallinnan taitoja, kuten ruoanlaittoa ja siivoustoimia. Pyrimme järjestämään säännöllistä virkistys- ja retkitoimintaa asukkaiden toiveiden mukaisesti. Pari kertaa vuodessa yksikössä pidetään sosiaalista kognitiota kehittävää ryhmää. Työtoiminta kattaa ison osan päivittäisestä toiminnasta ja tämän lisäksi on tarjolla erilaisia vaihtuvia ryhmiä, joista osa järjestetään Pihkalassa, työkeskuksessa tai yhteistyökumppaneidemme tiloissa. Työtoiminnassa jo edenneet kuntoutujat voivat niin halutessaan osallistua työharjoitteluun läheisen ikääntyvien palvelutalon keittiössä tai avustustehtävissä itse kodin puolella. Lue lisää työtoiminnasta >>

Kodit ja yhteistilat

Pihkalassa on 17 asukaspaikkaa. Asukkaat asuvat soluasunnoissa, joissa jokaisessa on oman huoneen lisäksi yhteinen keittiö ja peseytymistilat. Lisäksi asukkailla on Pihkalassa käytössään yhteisiä oleskelutiloja, ruokailutila, keittiö ja saunatilat. Työtoiminta toteutuu Paavolan työsalilla n. 2 km päässä Pihkalasta.

Kodin ympäristö

Pihkalassa asutaan keskellä kaupunkia, Hyvinkään keskustassa, rauhallisella asuinalueella. Lähimpään ruokakauppaan on matkaa 200 m, kauppakeskukseen 950 m ja kirjastoon 1,3 km.

Henkilöstö

Henkilökunta on Pihkalassa paikalla päivittäin klo 07-21 ja muuna aikana ohjaajaan saa yhteyden päivystyspuhelimen välityksellä. Yksikössä on valmiudet ohjata skitsofreniaa sairastavien sosiaalista kognitiota kehittävää ryhmää. Työntekijöillä on myös vahvaa ja monipuolista osaamista luovasta toiminnasta, eri rentoutumismenetelmistä, pakko-oireisten henkilöiden hoidosta, erilaisista riippuvuuksista (esimerkiksi peliriippuvuudesta) sekä päihdekuntoutuksesta että korvaushoidosta. Lisäksi osalla henkilökunnasta on päihdehoitotyön täydennyskoulutus ja korva-akupunktiokoulutus.

Meille asukkaaksi?

Ykköskoti Pihkalaan voit hakeutua asukkaaksi eri kunnista ja kaupungeista voimassa olevalla puitesopimuksella tai maksusitoumuksella, sopimalla asiasta oman paikkakunnan sosiaalityöntekijän kanssa. Asukas on oikeutettu Kelan etuuksiin kuten asumistukeen.

Tulo-ohjeet

Ykköskoti Pihkalaan pääsee kätevästi julkisella liikenteellä. Hyvinkään juna-asemalle on matkaa 1,5 km. Riihimäelle matkaa on 11 km, Järvenpäähän 24 km ja Helsinkiin 50 km.


 • Yksikön johtaja
  Helena Walldén
  p. 040 487 3545

  helena.wallden@mehilainen.fi

 • Yhteystiedot:
  Pihkala ohjaajat p. 050 591 1297

  Paavolan työkeskus
  Riihimäenkatu 79
  05880 Hyvinkää

  Paavolan työsali
  p. 020 754 4540
  Työsalivastaava
  Johanna Nieminen p. 040 353 0224
 • Osoite:
  Erkylänkatu 4
  05820 Hyvinkää
 • Ykköskoti Pihkala

  • Koulutettu, ammattitaitoinen henkilökunta
  • Kuntouttavaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille
  • Aktiivinen kuntouttava arki
  • Keskeinen sijainti
 • Yhteydenotto

  Ensisijainen yhteydenottotapa:
  Huomioithan, että yhteydenottolomake ei ole tarkoitettu arkaluontoisten terveys- ja sosiaalitietojen käsittelyyn.